poniedziałek, 1 czerwca 2015

Pomarańczowy krem z warzyw

Gęsta, kremowa, w smaku ciekawa, wyjątkowa.
Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona.



Składniki:
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 małe, młode ziemniaki,
  • 1 biała cebula,
  • ½ świeżego kalafiora,
  • 2 średnie młode marchewki,
  • 1 łyżka masła klarownego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki curry,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeży koperek,
  •  suszona papryka chili świeżo mielona do smaku.

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na, jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę.
W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min.
 W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min).
Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem podajemy z koperkiem i mieloną papryczką chili.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam takie kremiki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie zupy kremy, ta na pewno nie jest wyjątkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby zwykła z warzyw, a jednak ma nietypowy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)