niedziela, 14 czerwca 2015

Paratha śródziemnomorska z koperkiem

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały. 


Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • ok. 100 ml wody,
  • szczypta soli,
  • woda,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

nadzienie:
  • 100 g ARLA APETINA w kostkach BAZYLIA & OREGANO,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki kapary,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • suszone chili świeżo mielone do smaku.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie.
Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy do sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem).
Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. 



Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem i jeszcze chwilę podsmażamy.

30 minut z Apetiną
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)