poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pappardelle w stylu śródziemnomorskim

Czy 30 min to wyzwanie, na obiadu ugotowanie? Nie, nie i jeszcze raz nie, jeśli tylko się chce, bo można bardzo szybko makaronowe danie przygotować, a resztę czasu na odpoczynek zachować. Jeśli boczek podsmażycie, oliwki, czosnek dołożycie, z makaronem zmieszacie, serek śródziemnomorski dodacie, całość doprawicie, oliwą truflową skropicie, to najprostsze danie, smakiem w pamięci Wam zostanie.

Składniki:
  • 150 g makaronu pappardelle,
  • 150 g surowego jak najchudszego boczku,
  • 1 główka czosnku,
  • 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • całe oliwki czarne,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • oliwa truflowa,
  • świeże oregano.

Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec dodajemy pojedyncze ząbki czosnku, smażymy na złoty kolor, a następnie dodajemy oliwki (tyle ile lubimy).
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i przekładamy na patelnię z boczkiem.
Przed podaniem do makaronu dodajemy ser śródziemnomorski, doprawiamy chili, pieprzem. Polewamy niewielką ilością oliwy truflowej i dodajemy świeże oregano.
Rada: surowy boczek można zastąpić parzonym lub wędzonym, ale smak zostanie zmieniony.
Smacznego :)
30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)