poniedziałek, 29 czerwca 2015

Paluchy z marynowanym pieprzem zielonym

Paluchy jak najdłuższe z ciasta rolujemy i w piekarniku pieczemy. Są smaczne, chrupiące i momentami ostro zaskakujące, bo jak na pieprz trafiamy to „piekło w gębie mamy”. Czyli łagodnie, łagodnie… sobie paluchy zjadamy, a momentami z zaskoczenia ostrość  mamy. 


Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 150 g maki orkiszowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki  marynowanego pieprzu zielonego,

ponadto:
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy cukier, sól, mąkę orkiszową i całość mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy.
Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki  wielkości orzecha włoskiego (ok. 25 -30 szt. ). Z każdego kawałka rolujemy jak najcieńszy wałek i układamy na podsypanej mąką blasze z piekarnika. Będą nam potrzebne dwie blachy.

Piekarnik nastawiamy na 220°C, pieczemy ok. 15 min. Przed włożeniem do piekarnika ciasto zwilżamy wodą, za pomocą mokrej dłoni. Wystarczy je „pogłaskać”.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)