wtorek, 30 czerwca 2015

Paluchy francuskie z kaparami i serem

Ciasto francuskie długo się przygotowuje, dlatego często gotowe kupuję, bo można z niego szybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować.  Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. 

Składniki:
  • 2 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 30 g tartego sera żółtego,
  • 4 łyżki kapary,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1 łyżka czarnuszki.

Przygotowanie:
Kapary miksujemy za pomocą blendera lub bardzo drobno kroimy.
Jedną porcją ciasta rozwijamy, nakładamy kapary (na całym cieście), posypujemy serem, doprawiamy chili i pieprzem.
Przykrywamy drugim ciastem, nie ściągamy papieru w które było zawinięte. Dociskamy do siebie ciasta i za pomocą wałka dociskamy je do siebie. Dzięki temu, że pozostawiliśmy papier, wałek nie będzie przyklejał się do ciasta. Ściągamy papier i ciasto posypujemy czarnuszką. Ponownie wałkujemy, żeby ziarenka się przykleiły. 
Za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy wycinamy paski. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. 
Brzegi sklejamy za pomocą widelca.
Paluchy pieczemy w 220°C ok. 20 min  do zarumienia (czas pieczenia i tempera podawana jest zawsze na opakowaniu).
Smacznego

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)