czwartek, 18 czerwca 2015

Makaron z kurczakiem i warzywami

Kiedy makaron gotujemy to warzywa i mięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. 


Składniki:
  • 150 g makaronu rurki,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 biała cebula,
  • 1 marchew,
  • 150 g cukinii,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili,
  • olej rzepakowy Rapso,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta cukru,
  • świeże listki bazylii,
  • mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju  i całość  nadal smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy cukinię i całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. Do warzyw dodajemy pomidory krojone, szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy  kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas duszenia i smażenia zależy od grubości pokrojonych warzyw.
Do uduszonego mięsa w warzywach dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podajemy z świeżą bazylią.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)