środa, 10 czerwca 2015

Makaron po chińsku z grillowaną kapustą i grzybami mun

Makaron z grzybami i kapustą zawsze kojarzył mi się z polskimi łazankami, ale chciałam wyruszyć w świat smakami i z makaronu chińskie danie przygotowałam do którego kapustę, cebulę i grzyby mun grillowane dodałam. Tak niewiele składników użyłam, ale smakiem się zaskoczyłam. Między miękkim makaronem kapusta i grzyby  fajnie chrupały i ostrość dzięki olejowi z papryką miały. Cebula delikatnej słodkości nadała, a przyprawa garam masala, nuty korzennej dodała.


Składniki:
  • 250 g makaronu świderek pełnoziarnisty,
  • olej rzepakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia,
  • 1 kg młodej kapusty,
  • 30 g krojonych grzybów mun ,
  • 2 duże białe cebule,
  • 1 łyżeczka kminku całego,
  • szczypta przyprawy garam masala,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.





Przygotowanie:
Grzyby mun namaczamy w gorącej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry, posypujemy solą i szczyptą kminku. Cebulę i grzyby polewamy olejem rzepakowym i układamy na podwójnie złożonej foli aluminiowej. 
Najpierw układamy cebulę, a na niej grzyby. Zakrywamy wszystko folią i układamy na rozgrzanym rożnie grilla.
Kapustę  myjemy, odrywamy zielone liście (nie wyrzucamy ich !), a główkę kroimy na 4 części. Na rożnie układamy  zielone liście, na nich kładziemy kapustę, gładką str. liścia. Kapustę polewamy olejem rzepakowym, tak , aby  niewielka ilość znalazła się pomiędzy liśćmi.
Wszystko grillujemy pod przykrywą w 180-200°C. Jeśli nie macie grilla z pokrywą wystarczy kapustę zawiną w folię aluminiową i grillować do miękkości.
Z kapusty usuwamy przypieczone, dolne liście, kroimy w paski i mieszamy z  cebulą i grzybami.
Między czasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy, doprawiamy przyprawą garam masala, dodajemy pozostały kminek i mieszamy z kapustą.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)