poniedziałek, 8 czerwca 2015

Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym

Krem z kalafiora i jarmużu jest aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym ze sobą kontrastują, ale smakiem idealnie do siebie pasują. Taki krem w mniej niż 30 min się gotuje i zapewniam bardzo dobrze smakuje.

Składniki:
  • serek kremowy naturalny Apetina.
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka całego  kminku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem,
  • 250 g kalafiora,
  • 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg),
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku.
Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki, dodajemy do cebuli, zalewamy 200 ml gorącej wody i dusimy do miękkości.
Liście jarmużu (mniejsze kawałki, bez twardych łodyg) należy sparzyć wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem i doprawiamy pieprzem.
Smacznego :) 
30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)