czwartek, 25 czerwca 2015

Kiełbasa duszona w cebuli z chrupiącą kaszą gryczaną

Połączenie kaszy z kiełbasą w cebuli i ogórkiem kiszonym,  to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona.

Składniki:
  • 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove,
  • 2  białe cebule,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 1 łyżka zielonych oliwek w plasterkach,
  • 3 łyżki pestek słonecznika,
  • sos chili do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeży szczypiorek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plastry i oprószamy solą. Z kiełbasy ściągamy skórkę (nie jest to konieczne), kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy 2-3  łyżki oleju, dodajemy cebulą, kiełbasę i podsmażamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę, tak żeby kiełbasa zewnątrz zrobiła się gorąca. Ściągamy pokrywkę i całość podsmażamy.W tym samym czasie kaszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik (część słonecznika odkładamy), dodajemy kaszę, oliwki i doprawiamy pieprzem i sosem chili.

Kaszę z prażonym słonecznikiem podajemy z duszona kiełbasą w cebuli. Całość  posypujemy słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Do takiego dania najlepiej  pasować będą ogórki kiszone.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)