sobota, 20 czerwca 2015

Grillowany szparagi w roladzie mięsnej z batatami

Cały obiad na grillu został przygotowany i uważam, że był pyszny, udany. Wszystkim roladki smakowały, a warzywa słodyczą zaskakiwały. Efekt jest idealny, a smak genialny. 

Składniki:
  • 5 plastrów schabu (kotlety),
  • 5 plastrów boczku,
  • 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego,
  • świeży tymianek,
  • olej rzepakowy Rzepakowy,
  • przyprawa chilli do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:
  • batat,
  • seler,
  • marchew,
  • cukier brązowy,
  • masło.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę.

Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce roztrzepujemy jajko widelcem, dodajemy ajvar, bułkę tartą, 1 łyżeczkę igiełek tymianku i mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, ale łatwa do rozsmarowania. W jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej.

Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki.

Seler i marchewki obieramy, kroimy w słupki obtaczamy w oleju rzepakowym i zwijamy w folię aluminiową.

Batat myjemy (nie obieramy), suszymy i kroimy w grube plastry.
Folię aluminiową smarujemy masłem, posypujemy cukrem, dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, układamy na nim bataty i zawijamy.

Warzywa i roladę grillujemy na grillu, ok. 30 min., następnie rozwijamy z folii i na chwilkę układamy bezpośrednio na rożnie żeby się przypiekły.

Roladę podajemy z słodkimi batatami, warzywami, całość posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)