niedziela, 7 czerwca 2015

Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami

Grill......mniam :)


Składniki:
  • 1 kg żeberek,
  • garść szparagów zielonych,
  • 1 cykoria,
  • olej rzepakowy czosnkowy,
marynata:
  • 1 duże dojrzałe kiwi,
  • 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka igiełek świeżego tymianku.
Przygotowanie:
Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku, tymianek i mieszamy.
W marynacie obtaczamy  żeberka i pozostawiamy na minimum 3 godz. w lodówce.
Żeberka 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki.
Żeberka zawijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Przez 30 min będą się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury.
Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor.
W tym czasie zaczynamy grillować warzywa.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
Tak przygotowane szparagi  tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu.
Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ).
Cykorię polewamy olejem i w całości grillujemy na rożnie.
Żeberka podajemy z warzywami, grillowanym owocem kiwi i ozdabiamy pietruszką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)