niedziela, 24 maja 2015

Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie.

Przez 15 dni trwania konkursu, przepisy na pocztę otrzymywałam i na bieżąco z nimi się zapoznawałam. Pierwsze składniki i sposób przygotowania czytałam, a później zdjęcia oglądałam. Te co od razu mi się spodobały w oddzielnym folderze „lądowały”. Z 90 przepisów jakie otrzymałam 30 wybrałam, które kolejny raz czytałam i tu już problem miałam, bo wszystkie były apetyczne, a zdjęcia fantastyczne.
Niektóre dania ciekawe połączenia składników miały i to właśnie one  mnie oczarowały. To co wybrałam to są moje smaki kulinarne, ciekawe, niebanalne.  Sama próbuję mieszać smakami i bawić się przyprawami, dlatego takie oto przepisy wybrałam, co w samym opisie się rozsmakowałam. Z chęcią je kiedyś wypróbuję i na blogu opublikuję.
Za wspólną zabawę wszystkim Wam dziękuję, Panią Anię z Firmy  MPM http://mpm.pl/ za nagrody mocno całuję, a za dania, które smakową moc w sobie mają, ich autorzy wspaniałe nagrody otrzymają. Gratuluję kulinarnych umiejętności, które z pewnością dają Wam wiele radości.

 III miejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M 

Opiekacz do kanapek
Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie  smaków mnie zaskakuje.

Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym
Pulpety:
Składniki: 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 200 g jarmużu,
  • 1 szt. suchej kajzerki,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • szczypt ziół dalmatyńskich,
  • szczypt świeżego tymianku,
  • opakowanie kiełek typu stir-fry.

Przygotowanie:
Kaszę należy ugotować i schłodzić. Dodać do niej mięso i sparzony jarmuż (pozbawiony łodyg, i pokrojony). Bułkę namoczyć i odcisnąć- również dodać do masy. Doprawić ziołami do smaku i wymieszać. Formować kulki. Większe gotowałam na parze, a mniejsze upiekłam w piekarniku. Kiełki podsmażyć 2-3 minuty na patelni.
Mus owocowy i sos czosnkowy:
Składniki:
  • 1 szt. mango,
  • 3 szt. małych gruszek,
  • główka czosnku,
  • 2 szt. cytryny,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 szklanki oleju rzepakowego,
  • szczypt ziół dalmatyńskich,
  • szczypt soli,
  • 2-3 łyżeczek natki pietruszki.

Przygotowanie:
Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus.
Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam ostrożność przy stosowaniu - ostry !

II miejsce – Blender (pałka) MBL-04 
Blender ręczny
 Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa.

Schab z morelami suszonymi i włoskimi orzechami.
Składniki:
  • około 1,2 kg schabu,
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 100 g sera żółtego,

przyprawy:
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki rozmarynu,
  • 2 łyżeczki marynaty staropolskiej,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:
1. Schab oczyścić, umyć. Naciąć wzdłuż, dość głęboko w trzech miejscach.
2. Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem, staropolską marynatą, pieprzem, solą i poszatkowaną natką.
3. Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski.
5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 250ºC przez około 70 minut, następnie folię przeciąć tak by schab był odsłonięty, włączyć funkcję grillowania zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez około 15-20 minut. 

I miejsce – Gofrownica MGO-13 

 Konstancji Woźniak się należy i niech w swoje zwycięstwo uwierzy ;)   to za ciasto, które zjadłabym w całości, które u mnie w domu z pewnością zagości, bo do ciasta marchewkowego z bakaliami, owocami, mnóstwo przypraw dodała i dlatego mnie nim oczarowała.    
Ciasto marchewkowe 

Składniki (forma o średnicy 23 cm):
  • 120 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 2 duże jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 150 g tartej marchewki,
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g posiekanych migdałów,
  • 100 g kawałków ananasa z puszki.
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej roztrzepać jajka z olejem. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą dokładnie, a następnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem ananasowo-kokosowy
  • 200 g kawałków ananasa z puszki
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
Ananasa odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, zblendować na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, cukier puder i serek mascarpone. Całość wymieszać widelcem, aż do połączenia składników.

Waniliowy krem mascarpone
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • ziarenka wanilii wyskrobane z 1 laski
Serek za pomocą łyżki rozetrzeć dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.

Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować i przykryć wierzchnim blatem. Waniliowy krem z serka mascarpone rozsmarować na górze ciasta. Całość oprószyć delikatnie cynamonem i ozdobić połówkami orzecha włoskiego.

Smacznego :)

PS. Jeszcze raz wszystkim dziękuję, za udział w moim pierwszym konkursie, mam nadzieję, że nie ostatnim :) 

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)