sobota, 16 maja 2015

Tarta z mascarpone i owocami

Czasem dopada mnie chęć na coś słodkiego, czekolady, cukierków nie chcę, nie wiem dlaczego! Przecież to łatwy sposób na moje zachcianki, zjeść garść czekoladowej mieszanki. Tyle, że lubię gotować (mniej piec) i samej coś wyczarować. Tak też powstała moja tarta z mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali.  W lodówce 2 godziny postała i dzięki temu jeszcze lepszy smak miała. Jeśli Was czasem smak słodyczy dopada, to zwalczcie swoimi wypiekiem tego
 „słodkiego gada”  :P


Składniki:
składniki na ciasto, (na formę ok. 26 cm):
  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 2 kopiaste łyżki cukry pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
(lub gotowe opakowanie ciasta),
masa serowo owocowa:
  • 350 g obranych jabłek,
  • 1 duży, dojrzały banan,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego),
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ponadto:
  • 3 łyżki tartych migdałów,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • borówki.

Przygotowanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
 Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy migdałami mielonymi.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z cukrem.
Masa serowa:
Banana miksujemy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Masę przelewamy na przestudzone ciasto, wierzch posypujemy migdałami prażonymi z cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C., w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min.

Do tarty idealnie pasuje sok z przeciśniętych przez sitko borówek.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)