piątek, 29 maja 2015

Spaghetti z serkiem, szpinakiem i kaparami z nutą czosnkową

Apetina Serek kremowy jest w smaku wyjątkowy, nie wiele trzeba się w kuchni napracować by pyszne danie z nim ugotować. Czas jego przygotowania to 10 minuta plus czas, makaronu gotowania. Kilka dodatków tylko potrzebujemy i spaghetti z Apetiną smaczne  w mniej niż 30 min wyczarujemy. 

Składniki:
  • 125 g Serka Kremowego czosnek i zioła Arla Apetina,
  • 200 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum,
  • 1 główka czosnku,
  • 4 łyżeczki kapary,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku,
  • sól do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
  • czarnuszka, świeży majeranek.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
W tym samym czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na  dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek.
Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został serkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Makaron podajemy z świeżym majerankiem i całość posypujemy czarnuszką.
Rada: liście szpinaku nie powinny być długo podgrzewane, żeby ładnie wyglądał i dobrze smakowałam.
Smacznego :)


30 minut z Apetiną"Czas na szpinak 5!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)