środa, 6 maja 2015

Risotto makaronowe z groszkiem

Risotto z makaronu przygotowałam i z warzywami go zmieszałam. Nie było tradycyjnie z ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane :)

Składniki:
  • 150 g makaronu w kształcie ryżu,
  • 3 cebule szalotki,
  • 100 g pora,
  • 3 łyżki masła klarownego,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 250 ml bulionu,
  • 100 g zielonego groszku konserwowego,
  • kilka całych zielonych oliwek,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz zielony do smaku,
  • kiełki brokułu,  
  • 20 g startego sera żółtego.

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem, ok. 3 cm powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz).
Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy.

Risotto podajemy z kiełkami i starty serem.  

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)