środa, 13 maja 2015

Pszenne bagietki obtoczone złotym siemieniem lnianym

Domowe pieczywo jest pyszne, każdy o tym wie i jeśli tylko chce, to może ciasto samemu przygotować  i z niego np. bagietki uformować. Upiec i zjadać pieczywo wyjątkowe, które jest zdrowe oraz świeże, pachnące i chrupiące.

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 400 g maki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • siemię lniane złote marki Kresto.






Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostała część mąki i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. 
Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, spłaszczamy na prostokąt. Ciasto składamy do środka, najpierw od dłuższego boku, później węższego. Tą czynność powtarzamy 3 – 4 razy. Formułujemy wałek, który dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta jeszcze raz zagniatamy jw. Wystarczy  raz wykonać tą czynność.
Ciastu nadajemy kształt podłużny o dł. ok. 20 – 25 cm i obtaczamy w siemieniu lnianym. 
Takie bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier między ciastem składamy jak harmonijkę, bagietki  będą rosły w górę i nie skleją nam się podczas pieczenia.
Za pomocą ostrego noża ciasto nacinamy w kilku miejscach. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Bagietki pieczemy w 200°C ok. 15 – 20 min.
Rada: bagietki przed włożeniem do piekarnika można skropić wodą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)