wtorek, 12 maja 2015

Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. 

Składniki:
  • 0,5 kg obranych surowych ziemniaków,
  • 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium,
  • 100 g pora,
  • 1 duża biała cebula,
  •  ml oleju rzepakowego,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy, pora i cebulę kroimy w plasterki.
Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo).
Do dużej miski przelewamy olej dodajemy tymianek, ½ łyżeczki soli i mieszamy. Przekładamy do miski ziemniaki i obtaczamy je w oleju. Cebulę oprószamy solą i mieszamy.
Szklane naczynie żaroodporne (średnica  ok. 20 cm) smarujemy olejem i wykładamy talarkami, dodajemy połowę cebuli i porów, kiełbasę, następnie pozostałą cebulę z porami i przykrywamy talarkami. Na wierz układamy mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Pieczemy z pokrywą ok. 45 min, a pozostały czas bez pokrywy. Ziemniaki powinny się przyrumienić.
Rada: czas pieczenia może się nam wydłużyć w zależności od rodzaju ziemniaków i grubości talarków.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)