środa, 6 maja 2015

Migdałowe bułeczki drożdżowe z prażonymi orzechami

Pyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami. 
Słodko polecam :)

Składniki:
  • 50 g tartych migdałów BackMit,
  • 25 g drożdży,
  • 50 g +250 g maki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 50 g cukru brązowego,
  • 2 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru białego,
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych,

ponadto:
  • mąka do podsypania,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • syrop trzcinowy lub klonowy.

Przygotowanie:
W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy 50 g maki mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Dodajemy żółtka, cukier, sól  masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min.
W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy na złoty kolor orzechy, przesypujemy je. Na patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy.
Pozostawiamy do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy.
Ciasto w całości możemy przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem, lub form sylikonowych, albo podzielić na części i uformować z nich bułeczki
Ja ciasto podzieliłam na 8 części i przełożyłam do sylikonowej formy.
Wierzch ciasta posypujemy orzechami i wciskami je w ciasto, żeby się dobrze połączyły.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C. Pieczemy ok. 25 min. Pod koniec sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone.

Bułeczki smakują wyśmienicie na ciepło polane syropem trzcinowym lub klonowym.  
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)