piątek, 29 maja 2015

Kremowe pappardelle pod jajkiem w koszulce

To take szybkie słoneczne danie, którego mniej niż 30 min potrzeba na przygotowanie. Makaron zapewne będzie wam smakować, a kolory będą oko radować.

Składniki: 2 porcje
  • 100 g serka kremowego pesto, rukola Arla Apetina,
  • 150 g makaronu pappardelle,
  • 1 łyżka kapary,
  • 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu,
  • świeży szczypiorek,
  • świeże oregano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:
Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
W tym czasie na patelni podgrzewamy w całości pomidorki i przygotowujemy jajko w koszulce.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, szczyptę soli. Jajko wbijamy do kubeczka, tak żeby żółtko  było w całości. Widelcem energicznie mieszamy wodę tak aby powstał wir. W sam środek przelewamy jajko, które gotujemy ok. 4 min. Jajko delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi.
Makaron mieszamy z serkiem, oliwkami i kaparami.
Kremowy makaron przekładamy na talerz, na wierz nakładamy jajko, dodajemy gorące pomidorki, całość doprawiamy pieprzem i posypujemy duża ilością posiekanego szczypiorku. Dokładamy świeże oregano.
Przed samym podaniem jajko nacinamy, żeby ładnie rozlało się żółtko.
 Smacznego :)



30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)