środa, 6 maja 2015

Kiełkująca kasza z pieczarkami, łososiem i chipsami z jarmużu

Danie to jest odpowiednikiem hasła – „ZDROWIE NA TALERZU”. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno, miękka kasza, soczysty łosoś kontrastuje z chrupiącymi kiełkami i chipsami z jarmużu.

Składniki: 2 porcje
  • 3 garście jarmużu,
  • 100 g kaszy gryczanej palonej,
  • 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 100 g brązowych pieczarek,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 100 g polędwicy z łososia,
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika.
Do dużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony.
Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C.

Rada: Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby idealne chrupiące wyszły chipsy.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Pieczarki oczyszczamy ze skórki i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy kiełki i pieczarki, całość podsmażamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając o tym że łosoś jest słony i podgrzewamy tylko do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy, a w środku pozostanie soczysta.
Na talerzu układamy chipsy z jarmużu, dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dodajemy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości nie tylko koloru, ale i soczystego smaku.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)