piątek, 1 maja 2015

Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami (smaczna przekąska)

Rolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili  wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. 


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • papryczka chili,
  • bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona),
  • 1 mała cukinia,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • świeży tymianek,
  • 4 plasterki sera żółtego,
  • oliwki zielone nadziane czosnkiem,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • figi indyjskie,
  • physalis,
  • olej rzepakowy,
sos koperkowy: 

  • olej rzepakowy,
  • posiekany koperek lub suszony,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: Przygotowujemy składniki.
Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej.
Fileta doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i listki tymianku.  Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na filecie, na szerokości.
Na cukinię układamy przecięty na pół plaster sera żółtego, oliwki i polędwiczkę (na długości fileta).

Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).

Cebulki obieramy ze skórki, zawijamy do foli z dodatkiem oleju, soli i pieprzu.

Figi myjemy, kroimy na plastry i grillujemy bezpośrednio na rożnie. Pod koniec dodajemy do nich syrop zmieszany z cukrem. 
Roladę grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str.
Cebulki również grillujemy.  Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni.

Sos koperkowy: olej mieszamy z rozkruszonym lub bardzo drobno posiekanym koperkiem, dodajemy sok z cytryny i przyprawy do smaku. 

Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)
 Rada: Figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców.
 Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli.
 Nie należy zbyt mocno solić  fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone.

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Jakubiak lokalnie

2 komentarze:

  1. Co za piękna prezentacja, a w smaku na pewno też super, aż się chce jeść (ale najpierw długo patrzeć) :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)