piątek, 22 maja 2015

Chleb z płatkami orkiszowymi i kminkiem

Słońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie.

 Składniki: foremka 30/15 cm
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej typ 650,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 50 g otrębów orkiszowych prażonych,
  • 2 łyżeczki całego kminku.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy 100 g maki i całość energicznie mieszamy lub miksujemy za pomocą robota. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy otręby, kminek i połowę mąki. Całość mieszamy mikserem ok. 4 min (końcówką świderek, żeby jak najwięcej wprowadzić powietrza). Następnie dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto na jednolita, gładką masę. Z ciasta formułujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką. 

Ciasto po długości nacinamy nożem, wierzch skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Chleb pieczemy ok. 25 min w 200°C.
 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Przepiękny chlebuś.. ja jakoś nie mam ręki do wypieku chleba :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)