czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielkanocne broszki

Brioszki to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, delikatne i wyjątkowe. W formie babek pieczone, mają na wierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami.

Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały. Będę musiała jeszcze ich przygotować i chociaż dwie schować.

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki mleka,
  • 250 g mąki,
  • 2 małe jaja,
  • 2 żółtka,
  • 20 g cukru brązowego,
  • 120 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
ponadto:
  • masło do smarowania foremek,
  • żółtko,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy niewielkie wgłębienie i przelewamy rozpuszczone drożdże. Przyprószamy mąką i delikatnie mieszamy palcami. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy, żółtka, jaja, cukier, sól i wszystko miksujemy za pomocą robota. Na sam koniec dodajemy masło i nadal miksujemy do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta.
Ciasto powinno być pulchne i zawierać pęcherzyki powietrza. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ponownie ściereczka i odstawiamy na 2 godz. w ciepłe miejsce.
Dobrze wyrośnięte ciasto zagniatamy rękoma, formułujemy kulę, przekładamy do mniejszej miski (żeby nam się zmieściła w lodówce), przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień, przygotowujemy sobie foremki, należy je wysmarować tłuszczem. Do każdej z nich nakładamy ciasto, tylko do połowy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli robimy je w foremkach na babeczki, to na ciasto dodajemy małą charakterystyczną dla broszek kulkę tzw. „czop”.
Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Brioszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy na ciemnozłoty kolor 25 - 30 min.

Rada: pod koniec pieczenia przeprowadzamy test za pomocą patyczka, wystarczy włożyć w ciasto, przytrzymać 5 sek. i jeśli po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że broszki są upieczone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)