niedziela, 12 kwietnia 2015

Tagliolini z polędwiczkami, papryką, porem i camembert

Czasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. 

Składniki:

  • 150 g tagliolini z peperoni,
  • 6 szt. polędwiczek z kurczaka,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • 50 g pora,
  • 80 g sera camembert,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • papryczki czereśniowe (marynowane),
  • świeży tymianek,
  • 1 płaska łyżka masła klarownego.

Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i  smażymy na wolnym ogniu.
W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente.
Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest  bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Makaron z polędwiczkami, papryką i porem podajemy świeżym tymiankiem, papryczką czereśniową i startym camembert.
Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)