czwartek, 9 kwietnia 2015

Tagliatelle na zielono

Słońce na Niebie świeci, na podwórku coraz więcej bawi się dzieci. Trawa, drzewa do życia się zabierają i kolorów zielonych nabierają. Zieleń mnie podczas gotowania zainspirowała, a Wiosna radości dodała i dzięki zielone danie powstało co bardzo wszystkim smakowało.

Składniki:
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle,
  • 200 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 1 biała cebula,
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
  • 150 g makaronu tagliatelle (ok. 6 krążków),
  • 10 zielonych oliwek,
  • pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeża bazylia,
  • garść rukoli,
  •  ok. 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Rukolę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem 4 łyżek oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem do smaku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli są świeże nie trzeba obierać ze skórki, jeśli są duże należy pokroić je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min.
W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente.
Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego pieprzu.
Makaron podajemy z listkami świeżej bazylii.


Smacznego 


W parze ze zdrowiem

1 komentarz:

  1. Łatwe do wykonania i musi być dobre.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)