niedziela, 26 kwietnia 2015

Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych

Szparagi w sklepach się pojawiają, więc nasze menu urozmaicają. Ja od grillowania ich zaczęłam, bo sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam.
Składniki:
  • 200 g szparagów zielonych,
  • 200 g szparagów białych,
  • 40 pomidorków koktajlowych,
  • ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną  kostkę),
  • 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • listki świeżego oregano,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego,
  • ¼ małej papryczki chili (drobno posiekaną),
  • sól himalajska do smaku,
  • olej rzepakowy Rapso.

 Przygotowanie:
Szparagi płuczemy i osuszamy.
Białe szparagi obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką, aby nie pozostały żadne włókna. Następnie obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki ok. 2 – 5 cm  szparagi od dołu.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać.
Tak przygotowane szparagi dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu.
Przygotowanie salsy:
Czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki oregano. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Szparagi przed grillowaniem osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy na złoty kolor (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pod koniec solimy.
Na foli z dodatkiem oleju grillujemy szparaga zielonego pokrojonego w bardzo cienkie paski.

Szparagi mieszamy i układamy na talerzu, polewamy salsą, dodajemy listki oregano, grillowane pomidorki i paseczki grillowanego szparaga.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam szparagów, ale zawsze myślałam żeby ich spróbować :) Na pewno teraz skorzystam z Twojego przepisu :)
    pozdrawiam

    meta177.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Proszę daj znać, czy Ci smakowały :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)