niedziela, 19 kwietnia 2015

Pyszne minestrone

Zupę minestrone na bazie warzyw się gotuje i z makaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi.

Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”. 
Składniki:
  • 100 g pietruszki korzeń,
  • 50 g pora,
  • 80 g papryki czerwonej,
  • 200 g marchwi,
  • 70 g selera,
  • 3 cebule szalotki,
  • 100 g fasoli szparagowej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  •  400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka),
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • 700 g bulionu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki,
  • świeża bazylia,
  • świeża szałwia,
  • pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • parmezan,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min. makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy z dużą ilością posiekanej bazylii, szałwii i posypujemy startym (na średnich oczkach) parmezanem.
Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)