piątek, 17 kwietnia 2015

Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu

Sezon na grillowanie czas rozpoczynać i na świeżym powietrzu wypoczywać. Pizze więc przygotowałam do której  kiełbasy wędzonej dodałam. Była bardzo gorąca, smaczna i chrupiąca. Upieczona w piekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować. 

Składniki:
ciasto:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • szczypta cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
sos:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
pozostałe składniki:

  • 100 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove,
  • 1 łyżka kapary,
  • 100 -150 g startego żółtego sera,
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych,
  • kiełki rzodkiewki,
  • świeża pietruszka.

Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy oliwę i wodę. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, tymianek  i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy 35 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki).
Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry. Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki.

Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć.
Smacznego :)
 
Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ  przygotowana jest w 100% z wieprzowiny i jest:
- bez dodatku polifosforanów
- bez dodatku glutaminianu sodu
- bez sztucznych barwników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)