poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pieczeń rzymska z jajkami

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 ½ suchej bułki kajzerki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 surowe jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 6 ugotowanych jajek,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 1 łyżka drobno posiekanej szałwii,
ponadto:
  • olej do wysmarowania formy,
  • 2 foremki o dł. 20 cm.

Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli.
W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa,  wołowego z wieprzowym.
Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Jeśli używamy aluminiowych foremek, to nie trzeba ich smarować. Mięso dzielimy na 4 części, jeśli będziemy robić w dwóch foremkach, (jeśli w jednej dużej, to na dwie części, ). Foremki wypełniamy jedną częścią mięsa, układamy ugotowane jajka po długości, jedno za drugim  (3 jajka na jedna foremkę) i dociskamy je. Następnie nakładamy pozostałą część mięsa, jajka powinny być przykryte. Mięso wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch  mięsa posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pieprz powinien być grubo zmielony, po upieczeniu da nam chrupiącą skórkę. 

Mięso pieczemy ok 60 min w temp. 180°C.

Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, i smaczna na zimno i ciepło. Polecam :)

      Usuń
  2. Pycha, a jajko fajnie nadaje koloru.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)