sobota, 25 kwietnia 2015

Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka

Na ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.   
Składniki:

  • 100 g jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 g serka koziego z ziołami,
  • 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka),
  • 300 g ciasta francuskiego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka czarnuszki.

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli na złoty kolor.
Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki.
Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy.
Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć).
Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych.
Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego boku łączymy przez zwinięcie, końce paluchów ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierz ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)