środa, 1 kwietnia 2015

Myszki na kiełkującej łące

Małe myszki z jajek na łące z kiełków sobie siedziały i serek żółty chrupały. Dzieci im się przez chwilę przyglądały, a potem ze smakiem wszystko pozjadały. Trochę szkoda myszek, bo zjedzone zostały, ale one o tym doskonale wiedziały. 
Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 6 ugotowanych jajek,
  • 125 g bryndzy,
  • kiełki brokułów,
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego lub zielonego,
  • 1 pomidor koktajlowy,
  • ser żółty w kawałku,
  • 12 plasterków oliwek,
  • pieprz zielony świeżo mielony,
  • 12 liści szpinaku,
  • ziarna kapary.

Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzamy z nadmiary sosu własnego i mieszamy z bryndzą. Jajka przekrawamy po długości na połowę. Na każde jajko nakładamy tuńczyka z bryndzą. Myszkom z oliwek robimy uszka, z ziaren pieprzu oczka, a z kawałeczków pomidorka buźki. Z połowy liści szpinaku odkrawamy boki, tak aby powstały z nich ogonki. Na talerz nakładamy kiełki, na nich układamy myszki, które doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed każdą myszką, na liściach szpinaku dodajemy trójkąciki z sera żółtego. Żeby ser miał dziury, wystarczy je samemu zrobić za pomocą rurki do napojów.
Dodajemy kapary i gotowe.
Możemy podawać z tostowym chlebkiem przypominającym ser z dziurami. W kromeczkach, przed włożeniem do tostera wystarczy wyciąć otworki.
Rada: ogonki można zrobić ze szczypiorku, ja akurat nie miałam.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)