piątek, 24 kwietnia 2015

Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym

Krem z jarmużu i kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowy, a w smaku wyjątkowy. Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości. Jeśli jogurtu do kremu dodamy, to moim zdaniem jeszcze lepszy smak uzyskamy. Można też z prażonymi płatkami migdałowymi serwować i zielonym kremem się delektować.

Składniki na 4 porcje:
  • 300 g świeżego kalafiora,
  • 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg),
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g pietruszki – korzeń,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól himalajska do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości z dodatkiem imbiru, masła, tymianku, curry i 20 ml wody.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Liście jarmużu (mniejsze kawałki) sparzamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (1 łyżeczka). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody lub suszymy za pomocą suszarki do sałaty.
Kalafior, jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą np. blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krem podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, lub z prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)