czwartek, 9 kwietnia 2015

Keks z mozzarellą i groszkiem

Keks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem,  jakami i olejem  wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. 
Składniki:
  • 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle,
  • 150 g małych kulek mozzarelli , ok 10 szt.,
  • 5 szt. pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • 4 jajka,
  • 250 g maki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki całych oliwek bez pestek,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • łyżka posiekanego  świeżego tymianku,
ponadto:
  • masło i mąka do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Brytfankę na keks (ok. 25 cm)  smarujemy masłem i oprószamy mąką, wstawiamy do lodówki.
Mozzarellą odsączamy z zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia. Wbijamy stopniowo jajka, dolewamy oliwę, mleko i ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dokładamy mozzarellę, połowę słonecznika,  tymianek, groszek, oliwki, pomidorki i delikatnie mieszamy.  Masę przekładamy do brytfanki, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.
Pieczemy ok. 45 min. Sprawdzamy stan wypieku poprzez wbicie patyczka w jego środek. Patyczek powinien być lekko wilgotny.
Keks studzimy, wyjmujemy z formy i podajemy letni lub schłodzony.
Smacznego :)




W parze ze zdrowiem

2 komentarze:

  1. Keks na słono, nie jadłem, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)