środa, 22 kwietnia 2015

Czarny makaron z szynką w pesto z rukoli

Kiedy z pracy wracamy, często czasu mało mamy, a tu obiadu brak – oj bywa właśnie tak!  Dlatego polecam danie makaronowe, bardzo szybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy. Zapraszam :)

Składniki na 2 porcje:
pesto:
  • garście rukoli,
  • ½ łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • 10 g startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
pozostałe składniki:
  • 200 g czarnego makaronu tagliolini   barwionego atramentem,
  •  100 g szynki parzonej z linii Premium marki Nove,
  • kiełki rzodkiewki,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
Przygotowanie:
pesto:
Orzeszki  miksujemy za pomocą blendera, dodajemy  rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Szynkę kroimy w dużą kostkę.
Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron i całość delikatnie mieszamy, tak aby pesto „przykleiło” się do makaronu.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)