czwartek, 5 marca 2015

Zielony krem z pieczarkami i camembert

Zielono powoli robi się wokoło i Słońce uśmiecha się wesoło. Wiosny już wypatruję i pierwszych oznak poszukuję. W kuchni Wiosnę już przywitałam, bo zieloną zupę ugotowałam. 

Składniki:
  • 100 g ziemniaków,
  • 400 g świeżych brokuł,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • świeży tymianek,
  • sól himalajska do smaku,
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu Worcester,
  • 20 ml śmietanki 30%,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • olej rzepakowy,
  • cer camembert. 

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Umyte brokuły dzielimy na mniejsze różyczki.
W garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości.  (Kilka różyczek brokuł gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku).
Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos s Worcester, sos sojowy, 1 łyżkę oleju rzepakowego, igiełki tymianku (ok. 1-2  łyżeczki) i całość zagotowujemy. Doprawiamy solą,  pieprzem do smaku i dolewamy śmietanki. Jeśli zupa krem jest za gęsta, możemy dolać przegotowanej wody.

Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą.

Zielony krem podajemy z podsmażonymi pieczarkami, brokułami, groszkiem, a całość posypujemy startym serem camembert.

Rada: Warzywa które będzie się dodawać jako dodatek do zupy krem mają być al dente.  


Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)