środa, 18 marca 2015

Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto

Kuskus, tuńczyk, pesto - pięknie się składniki połączyły i tort kolorowy utworzyły. Tort ten w całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Więc torty takie przygotowujcie
i nim się na obiad lub przystawkę delektujcie. 

Składniki:
  • 120 g kuskusu,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (180 g),
  • 1 marchew w plasterkach,
  • 50 g  brokułu,
  • 50 g kalafiora,
  • świeży tymianek,
  • pieprz zielony świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,

pesto:
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • garść świeżej bazylii,
  • garść rukoli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 10 g startego sera żółtego,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie:
Pesto:
Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy.
Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem.

Kuskus zalewamy wywarem z gotowanych warzyw (proporcje na opakowaniu) i odstawiamy na 5 min. Kuskus dzielimy na trzy części. Jedną mieszamy z rozdrobnioną  marchewką, drugą z kalafiorem. Do brokułów dodajemy posiekany świeży tymianek, doprawiamy zielonym pieprzem i mieszamy z trzecią częścią kuskusu.
Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu.
Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus z brokułami i kuskus z marchewką. Następnie nakładamy tuńczyka i dokładamy kuskus z kalafiorem. Na samą górę nakładamy pesto.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)