środa, 18 marca 2015

Risotto z warzywami i całymi pieczarkami

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować. 
Składniki:
  • 300 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 120 g białego ryżu,
  • 1 biała cebula,
  • 150 g cukinii,
  • 3 łyżki masła klarownego,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 200 ml bulionu,
  • 100 g zielonej fasoli,
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku,
  • 30 ml śmietanki 30%,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeży tymianek,
ponadto:
  • pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając i wlewamy wino. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Dokładamy fasolkę i całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz).
Kiedy ryż będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy koperek i igiełki świeżego tymianku. Całość delikatnie mieszamy  i gotujemy jeszcze chwilkę, ryż nie może być rozgotowany! Bulion powinien całkowicie się wchłonąć. 

Dla tych co nie muszą liczyć kalorii, na sam koniec dolewamy śmietanki i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Dzięki śmietance całość nabierze delikatnego kremowego smaku.
Bez śmietanki równie dobrze smakuje.
Risotto przed podaniem posypujemy koperkiem, dodajemy tymianek i można dla kontrastu dodać np. pomidorki koktajlowe.

Rada: pamiętaj bulion dodajemy stopniowo !!! 
Generalna reguła brzmi: bulionu powinno być trzy razy więcej (objętościowo), niż ryżu. Szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Bulion musi być przez cały czas gotowania risotta bardzo gorący! Najlepiej ustawić go obok garnka z ryżem na malutkim płomieniu.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)