piątek, 6 marca 2015

Razowe bułeczki ze słonecznikiem

Jak ciasto na bułeczki będzie dobrze wyrobione, na części równe podzielone, to wałeczki rolujemy i na guzek związujemy. Bułeczki do wyrośnięcia odstawiamy, pieczemy i świeże pieczywo gotowe już mamy.

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 g ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 300 g mąki pszennej razowej,
  • 100 g ziaren słonecznika.

Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Dodajemy mąką pszenną i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, słonecznik i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formułujemy walec, dzielimy go na 9 równych części, z każdej robimy wałek o dł. ok. 18 cm i zawiązujemy na supełek.
Bułeczki układamy na blasze posypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
 Pieczemy 20 – 25 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Rada: bułeczki możemy w czasie rośnięcia, 2 – 3 razy posmarować wodą, za pomocą pędzelka.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)