środa, 4 marca 2015

Pizza z szynką szwarcwaldzką z serowym brzegiem

Moja pizza jest z brzegami serowymi, bardzo fajnie zakręconymi. Jest smaczna i chrupiąca myślę, że do spróbowania zachęcająca. Ser w ciasto dowolnie można „schować” i po upieczeniu pizzą się delektować.

Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
pozostałe składniki:
  • 250 g krojonych pomidorów z bazylią (w puszce),
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 100 -150 g startego żółtego sera,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • ok 10 szt. całych zielonych oliwek,
  • 1 łyżka kapary,
  • szczypta cukru,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • garść rukoli,
  • świeże oregano.
Przygotowanie:
Ciasto
Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, oliwę, rozmaryn i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek o średnicy 40 cm, przełożyć  blachę podsypaną mąką.

Krojone pomidory z bazylią miksujemy za pomocą blendera, dodajemy cukier i sól do smaku, mieszamy.

Na obrzeżach pizzy układamy ser żółty, który przykrywamy ciastem,  skręcając i sklejając do środka. Zamiast skręcać ciasto, wystarczy brzegi zagiąć do środka. Dzięki temu uzyskamy brzeg wypełniony serem, a sosu będzie można dodać więcej, bo się nie rozleje.  
Następnie całą powierzchnię ciasta smarujemy zmiksowanymi pomidorami. Posypujemy pozostałym startym serem, dodajemy szynkę, kapary, oliwki i przekrojone na pół pomidorki.
Pizzę pieczemy ok. 20- 25 min w temp 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy świeże oregano i rukolę.

Rada: Pozostałe pomidory w puszce można wykorzystać na przygotowanie sosu do pizzy. Wystarczy je zmiksować, doprawi,  dodać 1 łyżkę oliwy i gotowe. Można podawać go na ciepło lub zimno.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)