wtorek, 24 marca 2015

Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą

Bataty, które w piekarniku zostały upieczone, na plasterki pokrojone, świetnie z puree z zielonego groszku smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek Bonduelle, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje.

To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe. 

Składniki 6 porcji:
 puree:
  • 250 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle,
  • 1 łyżka masła,
  • sól do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
ponadto:
  • 2 bataty,
  • ok. 370 g tołpygi (1 filet),
  • 2  łyżki masła klarownego,
  • masło do smarowania foli,
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 cytryna,
  • sól himalajska do smaku.
Przygotowanie:
Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry.

W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne. Na sitku zostanie tylko skórka.

Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika na ok. 6 min wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe.

Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.
Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny.
Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami.
Smacznego :)
W parze ze zdrowiemBataty everywhere

2 komentarze:

  1. Wow pięknie podanie! Bardzo ciekawy pomysł na połączenie groszku, batata i rybki, muszę spróbować :> Witam serdecznie w batatowej akcji i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)