poniedziałek, 23 marca 2015

Makaron z oliwkową tapenadą

Makaron tylko wrząca wodą zalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe.

Składniki:
  • 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego,
  • 2 łyżki oliwek czarnych,
  • 2 łyżki oliwek zielonych,
  • 1 łyżka kapary,
  • garść świeżej bazylii,
  • 4  łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sos chili do smaku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika.

Przygotowanie:
Za pomocą blendera miksujemy kapary, oliwki, bazylię, dodajemy oliwę, sok z cytryny, 1 łyżeczkę sosu chili i ponownie miksujemy. Doprawimy pieprzem do smaku.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 5 min pod przykryciem. Odcedzamy.
 Na suchej patelni prażymy słonecznik, przekładamy do miseczki.
Na patelni podgrzewamy tapenadę, dodajemy gorący makaron i całość mieszamy.
Makaron z tapenadą podajemy z prażonym słonecznikiem. Dla wyostrzenia smaku, całość możemy polać sosem chili.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)