wtorek, 10 marca 2015

Kurcze pieczone winno cytrynowe

Kurczak, trochę pijany bo winem polany, cytryną doprawiony,  pięknie upieczony, ma mięso soczyste, skórkę chrupiącą do zjadania zachęcającą.

Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam ..... http://www.winnica-dolinasanu.pl/ 

Składniki:
  • 1 duży kurczak,
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka tymianku (może być suszony),
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki soli,
  • 150 ml wytrawnego wina białego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku.


Przygotowanie:
Wino mieszamy z pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
Nacieramy dokładnie kurczaka, zewnątrz i od środka, posypujemy skórką z cytryny.
Do wewnątrz kurczaka wkładamy  pozostały czosnek i cebulę.
Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia.
Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się go podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch będzie przypieczony.

 Kurczak będzie soczysty i aromatyczny. Idealnie będzie smakował z dodatkami warzywnymi. Jeśli podacie do niego wino to najlepiej to samo którego użyliście do pieczenia.

Rada: kurczaka podczas pieczenia można polewać czystym winem, nie za dużo, żeby wystarczyło Wam do posiłku :p

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)