wtorek, 31 marca 2015

Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert

Krem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie. 
Składniki:
  • 2 duże główki czosnku,
  • 2 cebule (ok. 150 g),
  • 150 g pora,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 ml wytrawnego wina białego,
  • 700 ml bulionu,
  • 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 50 g sera camembert.

Przygotowanie:
Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku.
Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min, alkohol nam wyparuje.
Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min, odcedzamy.
Zupę krem podajemy z groszkiem i startym serem camembert.
Smacznego :)
W parze ze zdrowiem

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)