poniedziałek, 23 marca 2015

Kluski śląskie z papryką kolorową

Moja babcia często kluski śląskie na obiad podawała, ale masłem lub gulaszem polewała. Ja też zawsze takie przygotowywałam, a za pomocników moje dzieci miałam. Kiedy kulki z ciasta formułowałam, to dziurkami się nie przejmowałam, bo dzieci paluszki swoje w kulki wbijały i przy tym głośno się śmiały. Dzisiaj polecam kluski z papryką kolorową, tak trochę inną wersję, moją dla klusek nietypową.
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 małe jajo,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
ponadto:
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 pomidorów suszonych,
  • świeży koperek,
  • 2 łyżki sosu chili słodko – kwaśny,
  •  sól, pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:
Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki  łączy z mąką i jajkiem. Z wyrobionego ciasta formujemy wałek, który kroimy na kawałki.
Formułujemy kulki, w każdej z nich robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody wystarczy gotować max 5 min.

Papryki myjemy, oczyszczamy z błonki i pestek, kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek również kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2-3  łyżki masła i smażymy na nim cebulę, następnie dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy do miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory suszone, sól, pieprz do smaku i sos chiński słodko kwaśny.

Kluski podajemy z duszoną papryką, a całość posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)