niedziela, 15 marca 2015

Ciasto z cukinią i bazylią

Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo dlatego polecam je wyjątkowo.


Składniki na formę 20/20 cm:
  • 200 g małych cukinii,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 125 g pestek dyni,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z ½ cytryny,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 garść posiekanej w paseczki bazylii,
  • ponadto:
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie:
Młode cukinie myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach.
Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera.
Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość, na kogel-mogel.  Powoli dodajemy cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok z cytryny, nadal miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia i miksujemy ok. 2 min.
Na koniec dodajemy zmiksowane pestki dyni, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i dobrze odciśniętą cukinię. Całość dokładnie mieszamy.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku (na najniższym poziomie) rozgrzanym do 180°C ok. 45-50 min na ciemnozłoty kolor. Należy przed wyciągnięciem ciasta wykonać próbę patyczka.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do przestygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone.
Smacznego :) 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)