wtorek, 24 marca 2015

Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Chleb domowy, jest zawsze wyjątkowy. Bo jak sami go przygotowujemy, to najlepsze składniki dodajemy. Ja mąkę z zaczynem drożdżowym zmieszałam, ziaren słonecznika, siemienia lnianego i płatków żytnich dodałam. Ciasto dokładnie wyrobiłam i w siemieniu jeszcze je obtoczyłam. W cieple ciasto rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowała wyśmienicie.
Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki razowej,
  • 100 g słonecznika łuskanego Kresto,
  • 100 g płatków błyskawicznych żytnich,
  • 50 g siemienia lnianego Kresto,

ponadto:
  • siemię lniane do obtoczenia ciasta.

Przygotowanie:
W dużej misce rozpuszczamy drożdże, w 250 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 100 g mąki pszennej. Całość mieszamy, przykrywany bawełnianą ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól, ziarna słonecznika, płatki i siemię lniane. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. 
Formułujemy wałek o dł. 30 cm i obtaczamy go w siemieniu. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blasze podsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 –40 min. do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 min w 180°C.

Rada: ciasto pod wpływem swojego ciężaru delikatnie się spłaszczy, dzięki temu uzyskamy ładny kształt kromek.
Żeby siemię łatwo do ciasta się przykleiło, wystarczy je delikatnie przetrzeć zwilżoną w wodzie dłonią.
Smacznego :) 
Pieczywo pełnoziarniste 2015

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)