sobota, 21 marca 2015

Bułeczki zajączki do koszyczka wielkanocnego

Bułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka  wesoło im odstają i do zjedzenia  zapraszają. Takie zajączki do koszyczka wielkanocnego się nadają, a u mnie często do szkoły z dziećmi kicają.

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
ponadto:
  • ziarna słonecznika,
  • jajko.
Przygotowanie:
Do dużego, głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy: pokruszone drożdże, sól, cukier, dolewamy 250 ml ciepłej wody,  dodajemy 100 g mąki i wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera.
Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. W zależności od potrzeby dodajemy mąki. 
Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka. 
W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika. 


Nożyczkami nacinamy  ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy.
Bułeczki zajączki przekładamy na blasze  posmarowaną olejem. Każdego zajączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzany do 200°C. ok 15 min. 



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. świetny przepis.

    pozdrawiam pięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Dziękuję i prosty :)
      Pozdrawiam :) i zapraszam do wspólnego gotowania :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)