piątek, 13 lutego 2015

Walentynkowe ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonych buraków

Kochaj mnie całe noce całe dnie, od świtu, aż do zmroku tak zawsze jak co roku..ale słodko się zrobiło… a ciasto nas jeszcze dosłodziło.

Składniki:
  • 300 g ugotowanych na miękko buraków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej,
  • 4 łyżki kakao, 
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 3 jaja,
  • 300 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
ponadto:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder,
  •  masło do wysmarowania formy,
  •  mąka do oprószenia formy.

Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy.
Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna.
W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, a pod koniec dolewamy olej, aromat waniliowy i  całość mieszamy.
Do masy z jajek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy.
Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm).
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 50 – 60 min (do suchego patyczka).
Boki ciasta smarujemy i ozdabiamy czekoladą a wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Walentynkowe menu

6 komentarzy:

  1. Ooo, córeczka właśnie Twoim ciastem najbardziej zachwycała się w galerii konkursowej Kotanyi :)) Buraczkowego jeszcze nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam jest pyszne, pozdrowienia dla córeczki :)

      Usuń
  2. też nie jadłam jeszcze ciasta z burakami, śliczne jest z tą serduszkową dekoracją

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam sceptycznie nastawiona do buraków , ale ciasto jest pyszne, a buraki są niewyczuwalne :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)