wtorek, 17 lutego 2015

Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem

Nie wiem jak to się dzieje, ale kiedy byłam mała, „dzień miał więcej godzin”. Teraz godziny uciekają jedna za drugą, każda minuta jest na wagę złota, czasu ciągle brakuje, a obowiązków coraz więcej. Kiedy mogę dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy. 
Polecam makaron z pieczarkami i groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej  nuty smakowej
 To danie jest szybkie, smaczne i kremowe. 

Składniki:
  • 300 g pieczarek,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g sera camembert,
  • 100 g mrożonego zielonego groszku,
  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 1 -2  łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  •  świeża zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Pieczarki, myjemy, suszymy, w razie potrzeby oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, czosnek i całość smażymy.
Sos sojowy mieszamy ze śmietanką. Ser trzemy na tarce.
Do pieczarek wlewamy śmietankę, dodajemy ser i całość podgrzewamy.
 W czasie smażenia pieczarek, makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, na al dente.
Lekko twardy makaron (wyciągnięty bezpośrednio z wody) dodajemy do pieczarek. Równocześnie dodajemy groszek i całość  podgrzewamy, delikatnie mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypujemy startym serem i zieloną pietruszką.
 
Rada: jeśli do pieczarek w sosie dodamy lekko twardy makaron, to będzie można go gotować kilka minut, wchłonie sos i nie będzie rozgotowany.
 Jeśli użyjecie groszku konserwowego, należy dodać go na samym końcu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)