piątek, 20 lutego 2015

Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa

 Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam.Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam.



Składniki:
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej - typ 500,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • garść rukoli,
 farsz:
  • 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 jajko,
  • garść listków świeżego oregano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
ponadto:
  • mąka do podsypania ciasta,
  • masło do polania pierogów,
  • świeże oregano.
 Przygotowanie:
Ciasto na pierogi:
Rukolę miksujemy blenderem.
Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.
Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą, tak długo, aż uzyskamy zielony kolor. Dodajemy jeszcze mąki, ponieważ rukola sprawi, że ciasto będzie wilgotniejsze.
Ciasto białe i zielone w formie kul przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.
Farsz: 
Kaszę gotujemy na bardzo miękko i studzimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Ugotowane lub upieczone mięso kroimy bardzo drobno, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy.
W misce łączymy mięso z kaszą, za nim dodamy surowe jajko doprawiamy solą i pieprzem.  Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej).



Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min.
Pierogi podajemy gorące, okraszone masłem i listkami oregano.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)